2011. március 17., csütörtök

Az ENSZ árnyékában

A líbiai vezetés (Kadhafi általi) ultimátumot intézett alakossághoz hogy hagyják el Bengáziban fegyveres csoportosulásokat, valamint a fegyverraktárak környékeit. Az ENSZ BT (Biztonsági Tanács) viszont a repülési tilalom mellet látszik dönteni.

A légtérzár esetleges elrendelésének viszont csak annyi értelme lenne (lesz), hogy legalább nem a levegőből fognak 30mm-es gépsuskával lövöldözni a civil lakosságra. Az ENSZ jó szokáshoz híven most is elodázta dolgokat, Kadhafi már lassan leveri a forradalmat és elkezdi a megtorlásokat (mert bizony elkezdi) addigra meg is lesz a „nagy terv” aminek éppen már csak értelme nem lesz.   

Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter szerint a nemzetközi községnek tanulnia kell a korábbi konfliktusukból (Ruandára, dárfúra, és a balkáni eseményekről beszélt) és lépnie kell, hogy megakadályozza a líbiai lakosság lemészárlását.

Sok fogantja viszont nem valószínű, hogy lesz a külügyminiszter nyilatkozatának, mert más hasonló nyilatkozatoknak sem volt, hacsak nem annyi, hogy főtitkár az ENSZ New York-i „sakáltanyáján” egy bársonyszékben ülve elmondja hogy ez csúnya dolog és nem szabad, de tartsanak ki, amíg lehet, mert az igazság mindig győz. Ezalatt a diktátor mindent elkövet, hogy a forradalmat leverje, majd a felelősöket, azok rokonait, barátait, ismerőseit, háziállatait bebörtönözze, kivégezze, megnyúzza. (Ismerős?)

Majd az ENSZ hoz néhány szankciót, ami megint nem a célt szolgálja, hanem a szenvedő civil lakosságot lehetetleníti el még jobban. Talán kapnak némi segélyt is, amit aztán vagy szétosztanak közöttük vagy, nem. Ami sajnos biztosnak látszik, hogy a történelemkönyvek egy újabb szisztematikus népirtással fog gyarapodni. Az ENSZ meg megint bebizonyította, amit már régóta hittem, hogy létének lényegi értelme jelen formájában a semmi. A korrupció (pl. Olajat Élelmiszerért program) és a tehetetlenség melegágya. Végezetül álljon itt egy idézet, ami a lehető legjobban szemlélteti eme „nemes” szervezet lényegét:

„Nem az ENSZ maga gyakorolja a nemzetközi hatalmat, hanem az egyetlen szuperhatalom, az USA által vezetett nemzetközi közösség.”
John R. Bolton
Az USA ENSZ nagykövete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése