2011. március 16., szerda

A harag napja

Tegnap megtartották az ígért demonstrációkat több palesztin városban. Az ifjúsági szervezetek által szervezett megmozdulásoknak az volta a célja hogy egyesítsék a Hamaszt és a Fatahot. 

A két szervezet között még 2006-ban megromlott a kapcsolat, ami az úgynevezett „palesztin polgárháborúba” torkollót, miután Ramallahban a palesztin védelmi erők és a Hamasz között tűzharc alakult ki. Ennek a feszültségnek a leküzdésére és erőik újraszervezésére hirdették meg a „harag napját”. 

Az arab világon végigsöprő forradalmi hullám inspirálta a március 15.-ei megmozdulásokat. Több nagyvárost is elleptek az emberek Gázában és Ciszjordániában, az egységkormánytól elzárkózó Hamasz is hagyta a helyenként több ezres tömeget demonstrálni.

A „harag napja” egyébként egy Facebookon terjedő „megmozdulás” amit meghirdettek már számos arab országban. Szaúd-Arábiában március 11.-re meghirdetett megmozdulások jó részt elmaradtak, míg Azerbajdzsánban csak kisebb gyülekezés volt, amit a belügyi erők ígéretükhöz híven fel is oszlatottak és néhány tüntetőt letartoztattak (10 fő a hivatalos.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése