2011. április 3., vasárnap

A közel-keleti forradalmak szele az európai kormányok haját tépi

A közel-keleti események jó példával szolgálhatnak az európai társadalmaknak is, mivel az európai kormányokat is áthatja a korrupció és számos országban súlyos pénzügyi válság alakult ki, melynek következtében folyamatosan erősödő elégedetlenség figyelhető meg, mondta Dr. James Anderson amerikai elemző.

Anderson szerint Európában nem volt jelentős fejlődés és gazdasági kiugrás az EU létrejötte óta, de most elérkezett az idő, hogy az európai emberek is felkészüljenek a politikai forradalmakra és megváltoztassák a döntéshozatali struktúrát. Dr. Anderson szerint a londoni tüntetések, melyen a Cameron kormány megszorító intézkedései ellen vonultak több százezren az utcára, tulajdonképpen a forradalmi hullám Európába való megjelenésének első jele, ami a későbbiekben az egész kontinensre kiterjedhet. 

Andersont igazolhatja, hogy a kezdetben békés megmozdulások néhol már radikálisabb formát öltöttek.  A HBSC bank egyik fiókjába betörtek, majd a Trafalgar téri olimpiai órát is megpróbálták megrongálni, valamint a Ritz hotelt is megdobálták. 

Ha visszagondolok az utolsó európai parlamenti választásokra a burkolt ellenállás már ott is tetten érhető volt, ha mást nem is, csak az alacsony részvételi arányt és az euroszkeptikus pártok előretörését nézzük. Azokban az európai választó polgárokban, akikben már akkor megfogalmazódott a bizalmatlanság valószínűleg mostanra csak tovább fokozódott és számuk is feltehetően nőtt. 

Amennyiben az elégedetlenség egész Európát elárasztja, és az arab világban is jelentős sikereket ér el, és diktatórikus berendezkedéseket buktat meg széles körben, abban a pillanatban már globális jelenségről kell beszélni, ami valószínű, hogy Oroszországot is eléri. Egyébként már az önmagában csoda hogy ez eddig nem történt meg tekintve, hogy Oroszország lakosságának egy igen jelentős része muzulmán, akiket nem mindig tekintenek egyenrangú állampolgárnak a kormányzat vagy a hatóságok részéről.

Azon, hogy ezek az események milyen hatást gyakorolhatnak az Egyesült Államokra, abba úgy döntöttem nem mélyedek bele. Abban viszont biztos vagyok, hogy nekik sem árt, sőt kifejezetten ajánlatos végig gondolniuk és gyökeresen átalakítaniuk eddigi politikájukat, mert ha változás utáni igény a „szabad világot” is eléri, akkor a forradalmak szele az amerikai kormányzatot is elfújhatja. Bár nem akarok előre szaladni, abban biztos vagyok, hogy ez a neoliberális berendezkedés egy újabb hiba üzenetet küldött amit már a „rendszergazdáknak” is észre kellene venniük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése