2010. július 25., vasárnap

Mi a "fehér harisnya"?

 A történet ez esetben nem arról a bizonyos, főképpen nők által alkalmazott lábra simuló tárgyról, hanem valami egészen másról szól. 
Bár a hölgyekhez még így is sok köze van.  

A sztori valamikor a '80-as évek vége fele indult, amikor is a legenda szerint néhány "harcos amazon" a Szovjetunióban azon belül is a Baltikumban megelégelve a kommunista rendszert, és annak minden elnyomását úgy döntöttek, hogy fegyvert ragadnak és csatlakoznak a szovjet, majd a későbbiekben orosz ellenes szeparatista mozgalmakhoz.   
A legenda

Az első megjelenésük, legalább is a rege kezdete az afganisztáni intervenciós háború  vége felé kezdődött amikorra az orosz offenzíva egy széttagolt gerilla háborúvá változott. Majd jött kilencvenkettő és a Dnyeszteren túli terület, ahol is a moldávok oldalán ismét harcba szálltak és harcoltak is, úgy négy hónapig egészen pontosan július 21-ig, amikor is a szemben álló felek aláírták a mai napig életben lévő tűzszüneti megállapodást, viszont majd hogy nem ezzel egy időben a grúz-abház válság elmélyül és fegyveres konfliktussá fajul, ahol ismét színre lép a "fehér harisnya". Az abházok itt szenvedett veresége vezetett a Kaukázusi Hegyi Népek Konföderációjának megalakulásához. Itt még a "fehér harisnya" és Szamil Baszajev (Bugyonnovszk, Beszlán) egymással szemben állt, egészen Hegyi-Karabahig mivel itt már "mindketten" az azeriek párját fogták 


Aztán az első csecsen háború egyik legpusztítóbb, vagy talán a legpusztítóbb epizódja a grozniji csata ahol majdhogynem a város egésze elpusztult. A "fehér harisnya", Baszajevvel és az egykoron a vörös hadsereg tisztje ként Magyarországon is megfordult Maszhadovval karöltve '96-ban vissza foglalta a várost. 


A grozniji csata idején 1995 januárjában a Kommersant nevű orosz napilap nevük elhallgatását kérő határőrökre hivatkozva beszámol arról, hogy tudomásuk van róla, hogy Groznijban csecsen oldalon szervezett keretek között harcolnak női mesterlövészek. Ugyan ebben az időben orosz tisztek beszámoltak arról, hogy balti nők, mint mesterlövészek tevékenykednek a térségben. Mindazonáltal egy lett, litván vagy észt nő nemű állampolgárt sem vettek őrizetbe az orosz erők se, csecsenföldön se Dagesztánba sem máshol a környéken, sőt mi több egyetlen egy a „fehér harisnyával” összefüggésbe hozható ember tetemét sem találták meg, de még egy balti ország által kiadott útlevelét sem.


'99 augusztusában kitört a második csecsen háború, ami már Dagesztánra is átterjedt, ezzel egy időben Nezavisimaya Gazeta szerint dagesztáni Kadarszkaja zónába egy 28-30 év közötti szőke balti típusú nőt lőttek le az OMON (orosz S.W.A.T.) emberei. A továbbiakban azonban sehol nem jelenik meg a személyazonossága sem az állampolgársága.
2004-ben a beszláni túszejtés alatt a szemtanuk figyelmét megragadta egy balti akcentussal beszélő nő, aki a túszejtőkkel volt. 

Ami tény
 
2000-ben elfogtak az orosz hatóságok egy Fatima nevű 23 éves kaukázusi nőt, aki bevallotta, hogy mesterlövészként megölt két orosz katonát.
 
2007-ben megerősítették orosz források, hogy több csecsen nőt tartanak fogva, akik egy mesterlövész különítmény tagjai és Dzsohár Dudajev (akit '96-ban egy rakétával megöltek) emberinek vallották magukat.
A konzekvencia
 

Arra tehát kézzel fogható bizonyíték ugyan nincs, hogy balti nők harcoltak volna az oroszok ellen, az viszont tény, hogy a kaukázusi hölgyek igenis részt vesznek hazájuk szabadságáért folytatott harcokban.